Alopecia

Alopecia betekent letterlijk haaruitval en is een term in artsen gebruiken om vormen van haaruitval te beschrijven. Alle onderstaande vormen van haaruitval kunnen wij behandelen, alleen hangt het vaak van de ernst af wat het resultaat wordt. Hier zullen wij u goed over informeren om geen valse verwachtingen te scheppen.

Alopecia Areata

Dit is een veel voorkomende vorm van haaruitval, waarbij het haar kringsgewijs uitvalt. In de meeste gevallen gaat het om kleine ronde plekjes, maar de plekjes kunnen zo groot zijn dat ze grote delen van het hoofd beslaan. Alopecia areata is een immuunaandoening, die vaak uit zichzelf kan herstellen, maar niet altijd.

Alopecia Totalis

Dit is een extreme vorm van alopecia areata, waarbij all het haar op het hoofd is uitgevallen. Het gaat hier om een immuunaandoening die kan herstellen, maar niet zelden levenslang aanwezig blijft.

Alopecia universalis

Dit is de meest extreme vorm, waarbij al het lichaamshaar uitvalt. Ook hierbij is sprake van een immuunaandoening.

Alopecia Androgenetica

Dit wordt in de volksmond erfelijke kaalheid genoemd. Deze aanleg houdt in dat de haren gevoelig zijn voor het hormoon DiHydroTestosteron (DHT) en hierdoor dunner worden en uiteindelijk uitvallen. Mannen worden hierbij boven op het hoofd helemaal kaal terwijl vrouwen ongeveer 1/3 van het haar behouden en dus heel diffuus, dun haar krijgen.


Frontale fibroserende alopecia

Dit is een relatief nieuwe vorm van haaruitval die ongeveer 30 jaar geleden voor het eerst werd beschreven in de medische literatuur. De haren vallen vanaf de haargrens uit, meestal beginnend bij het voorhoofd en verder doortrekkend naar achteren. Dit is een immuunaandoening, waarbij lidtekens ontstaan in de hoofdhuid en de haarzakjes beschadigd raken. Deze vorm van haaruitval kan wel gestabiliseerd worden, maar verloren haren komen niet meer terug.

Lichen Planus

Ook dit is een immuunaandoening, waarbij lidtekens ontstaan op de hoofdhuid. Net als bij Frontale Fibroserende Alopecia raken de haarzakjes door de lidtekenvorming blijvend beschadigd en zijn verloren haren blijvend weg. Onze behandelingen zijn er dan ook op gericht om verdere lidtekenvorming te voorkomen.

Anageen effluvium

Als een haar dood gaat, blijft deze meestal nog enkele weken tot maanden in de hoofdhuid zitten,  waarna deze uitvalt. Bij Anageen effluvium vallen levende haren uit, iets wat heel ongebruikelijk is. Dit gebeurt alleen bij plotselinge ernstige gebeurtenissen of grote toxische belasting, zoals een chemokuur.

Telogeen effluvium

Waar bij anageen effluvium levende haren uitvallen, vallen bij telogeen effluvium veel dode haren uit. Hiervoor kunnen diverse oorzaken zijn, maar meestal is dit een conditioneel probleem, bijvoorbeeld een groot tekort aan bepaalde voedingsstoffen, toxische belasting, hormonale problemen, etc.

Folliculitis decalvans

Dit zijn kleine ontstekingen rond de haarzakjes. Het wordt gekenmerkt door roodheid rond de haarzakjes, soms met kleine verhogingen in de huid door de ontstekingen. Wij kunnen deze ontstekingen meestal kalmeren en daarmee de haaruitval goed behandelen.

Tinea Capitis

Deze schimmelinfectie op de hoofdhuid komt niet zo vaak voor. Het is een teken van een verlaagde weerstand. Behandel dit zo snel mogelijk, want het is de enige vorm van haaruitval die besmettelijk is.

U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.